zwangerschap bekkenfysiotherapie

Rondom de zwangerschap

De zwangerschap is iets bijzonders. Er gebeurt veel, het idee dat je gaat bevallen en de verantwoordelijkheid voor een kind. Bewegingen die normaal geen moeite kosten gaan nu niet meer vanzelf en kunnen zelfs pijnlijk zijn. Bijvoorbeeld moeite met opstaan uit een stoel of bank, met traplopen of omdraaien in bed. Soms zien we ook verminderde controle over de urine of men ervaart een vaginaal drukgevoel.

Mogelijke oorzaken van deze klachten.

 • Onder invloed van de hormonen die tijdens de zwangerschap vrijkomen verslappen spieren en bindweefsel. Hierdoor is er meer speling in de gewrichten en een verminderde stabiliteit. Wanneer de spieren onvoldoende controle hebben kan dit leiden tot overbelasting en spierklachten, met pijn in de rug en bekkenregio tot gevolg
 • Ook het steunweefsel en spieren van de bekkenbodem verslappen. Hierdoor kan urine incontinentie ontstaan
 • Door de groei van de baarmoeder en in een later stadium het indalen van het kindje neemt de druk in de buik en op de bekkenbodem toe. Dit kan een vaginaal drukgevoel veroorzaken
 • Door overbelasting door te veel willen doen
 • Stress en spanningen


  Wat kunnen wij voor u betekenen?

  Binnen Bekkenspecialist Brabant staan de volgende specialisten voor u klaar: Bekkenfysiotherapie en Osteopathie.

  U kunt in de legenda uw voorkeur bepalen. 

  Door Bekkenfysiotherapie kunt u uw bekkenklachten verminderen of zelfs wegnemen. 

  Samen met de bekkenfysiotherapeut onderzoekt u uw klachten en leert u begrijpen wat de oorzaak hiervan is. Met een persoonlijk behandelplan gaan we werken aan uw herstel. Voor onderzoek en behandeling gebruiken we (meet)apparatuur.

  Door goede uitleg, bewuste controle van uw spieren en gerichte oefeningen zorgen we er samen voor, dat uw lichaam weer optimaal functioneert. 

  Klik op de foto van uw keuze om een afspraak met onze specialist te maken!


  bekkenfysiotherapie

  Pleun Stronkhorst is Master geregistreerde bekkenfysiotherapeut en aangesloten bij het KNGF / NVFB

  Pleun Stronkhorst

  Bekkenfysiotherapie

  bekkenfysiotherapie bekkenbodem

  Marieke Meeuwis is Master geregistreerde bekkenfysiotherapeut en aangesloten bij het KNGF / NVFB

  Marieke Meeuwis

  Bekkenfysiotherapeut

  bekkenfysiotherapie bekkenbodem

  Vivi Lafeber is een geregistreerde bekkenfysiotherapeut en aangesloten bij het KNGF / NVFB

  Vivi Lafeber

  Bekkenfysiotherapeut

  Bij het nemen van beslissingen is het belangrijk je gevoel naast rationele argumenten te zetten. Vaak hebben we het contact met ons gevoel (door omstandigheden) en daarmee ons lichaamsbewustzijn (meer) losgelaten. Dit heeft als gevolgd dat we ook ons bekkengebied minder zijn gaan ‘bewonen’.

  Het niet voelen/ aanwezig zijn in je lichaam veroorzaakt op den duur klachten. 

  Dit kunnen negatieve gevolgen hebben op je gedrag en beleving van seksualiteit.

  Haptotherapie helpt om deze blokkades op te heffen. Meer ruimte creëren in het bekkengebied en leren loslaten dit kan helpen de klachten te doen afnemen.

  Klik op de foto om een afspraak met onze specialist te maken!

  haptonomie Lianne

  Lianne Koster is GZ-Haptotherapeut en Orthopedagoog aangesloten bij Vereniging voor Haptotherapeuten (VVH) en Nederlandse Vereniging voor Orthopedagogen (NVO).

  Lianne Koster

  GZ-Haptotherapeut en Orthopedagoog

  Osteopathie vermindert of neemt uw klachten weg door het gehele lichaam mee te nemen in de behandeling. De behandeling zal zich niet alleen richten op de regio van uw klachten, maar ook andere structuren in het lichaam die een relatie hebben met uw klachten worden behandeld. Daarnaast worden er leefadviezen gegeven.

  De osteopaat heeft gemiddeld 2 tot 4 behandelingen nodig om het evenwicht te herstellen.

  Klik op de foto van uw keuze om een afspraak met onze specialist te maken!

  Osteopathie verhoeven

  Koen Verhoeven is Osteopaat D.O.-MRO en geregistreerd bij het Nederlands Register Osteopathie (NRO) en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Osteopathie (NVO).

  Koen Verhoeven

  Osteopaat

  Nele Buyssens Osteopatie

  Nele Buyssens is Osteopaat D.O.-MRO en geregistreerd bij het Nederlands Register Osteopathie (NRO). Tevens is zij aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Osteopathie (NVO).

  Nele Buyssens

  Osteopaat

  Tijdens het intakegesprek bepalen we uw behandeldoel. Bijvoorbeeld werken aan een goede stemming, grip op angst- en paniekklachten, het aangaan van dingen die je wil vermijden (bijvoorbeeld als gevolg van nare ervaringen), het verbeteren van je seksleven.

  Bij de behandeling kan EMDR een effectief onderdeel zijn. EMDR is een therapievorm die zich richt op het verwerken van traumatische gebeurtenissen waardoor het piekeren vermindert, slapen verbetert, er meer rust komt en er een positief zelfbeeld ontstaat.

  Gz- psycholoog, seksuoloog

  Nicole van Oirschot is Gz-psycholoog, EMDR-therapeut, seksuoloog

  Nicole van Oirschot

  GZ-Psycholoog en Seksuoloog

  Ieder mens anders. Iedereen heeft andere behoeften en vragen.
  Voor het slagen van de behandeling is het noodzakelijk dat er rekening gehouden wordt met leefstijl, persoonlijke situatie, persoonlijke voorkeuren, leeftijd, eventuele andere ziekten en klachten, enz. 

  De diëtist; voor een leefstijladvies op maat!

  Ik ben gespecialiseerd in de begeleiding bij het FODMAP dieet. Uit onderzoek blijkt dat bij 75 % van de mensen met Prikkelbare Darm Syndroom hiermee de klachten aanzienlijk verminderen of verdwijnen. Het is geen blijvend streng dieet, maar een manier om goed uit te zoeken welke stoffen bij u specifiek de klachten veroorzaken. Wanneer dat duidelijk is, hoeft u alleen de voedingsmiddelen rijk aan deze stoffen te beperken.

  Wilt u uitzoeken of het FODMAP dieet een vermindering van uw klachten geeft, dan kunt u hiervoor in mijn praktijk terecht.

  Klik op de foto om een afspraak met onze specialist te maken!

  Marielle Caron Diëtist voedingsadvies

  Mariëlle Caron, Praktijk voor voedings- en dieetadvisering

  Marielle Caron

  Diëtist

  Copyright © 2022 Bekkenspecialist Brabant All Rights Reserved - Privacyverklaring